Focus op Kwaliteiten!

Wil je van een gevoel van “moeten” naar willen? Focus dan eens op je kwaliteiten!
Waarom een focus op kwaliteiten? Dit werd me nog meer duidelijk vanuit een online college over Positieve Psychologie (Hupper; Dr. Hugo Alberts, Psycholoog). Positieve Psychologie houdt zich bezig met de kwaliteiten van mensen en niet zozeer met hun zwaktes.

Werken vanuit zwaktes of tekortkomingen.
Zwaktes zijn dingen die je niet goed kunt en die je energie kosten. Zwaktes gaan gepaard met slechte prestaties, weinig motivatie en veel weerstand. Zaken die lang op je “to-do list” blijven staan, zijn vaak dingen waar je weerstand tegen hebt, waar je zwaktes liggen. Voorbeelden van zwaktes zijn: overkritisch, slordigheid, pietluttigheid, overbezorgdheid, (te) perfectionistisch zijn, etc. Te lang op je “to-do lijstje” kan bijv. staan dat je nog steeds die belastingaangifte moet doen. Wellicht ben je te pietluttig, zodat het lang duurt of ben je juist te slordig en zie je er als een berg tegenop.
Als je te werk gaat vanuit zwaktes, dan komen daar bepaalde emoties bij kijken. De meest voorkomende gevoelens zijn verveling en schuld. Dit heeft te maken met het feit dat je vaak niet goed presteert vanuit je zwaktes of je voelt je schuldig dat je ergens niet eerder of nog niet aan begonnen bent. Je kunt ook frustratie voelen. Dit heeft te maken met het feit dat als je iets niet goed kunt, je vaak langer of meer pogingen nodig hebt om iets tot een goed einde te brengen. Mensen die veel klagen over hun werk, opereren vaker vanuit hun zwaktes.

Wat maakt nu dat mensen redeneren vanuit hun zwaktes? Een aantal redenen:
– Je maakt keuzes vanuit overtuigingen. Bijvoorbeeld: “Ik moet veel geld verdienen” of “Ik moet hard werken om iets te bereiken”.
– Veel mensen weten simpelweg niet wat hun kwaliteiten zijn. Het is gebleken dat 2/3 van de mensen zich niet bewust is van zijn of haar kwaliteiten.

Ervaar het zelf
Denk maar eens aan een aspect in je gezinsleven, hobby of werk dat je lastig vindt en je veel moeite kost om het goed te doen. Als voorbeeld kun je denken aan: het geven van een presentatie (en niet graag op de voorgrond treden), je huis opnieuw schilderen (en niet handig zijn), gaan hardlopen (en bijv. geen doorzettingsvermogen hebben), etc.
Veel mensen die hier wat langer bij stil staan, ervaren dan weerstand, een “gevoel van moeten”, geen zin hebben om hier lang over na te denken. Hoe mooi zou het zijn om je bewust te zijn van je zwaktes en zo weinig als mogelijk “te moeten” en daarvoor in de plaats meer uitgaan van wat je wil?!

Werken vanuit kwaliteiten
Wat is nu een kwaliteit? Een kwaliteit is een capaciteit die al in ons aanwezig is, iets dat als vanzelf ontstaat. Het gebruik ervan voelt authentiek en geeft energie. Voorbeelden van kwaliteiten zijn: leergierigheid, doorzettingsvermogen, sociale intelligentie, optimisme en leiderschapskwaliteiten. Vaak doe je iets zó van nature, dat je het niet eens door hebt, dat iets een bepaalde kwaliteit is! Kwaliteiten zijn ook die positieve punten die een ander het eerst over je zal zeggen, als hij of zij ernaar gevraagd wordt.
Iemand die op zoek gaat naar een nieuwe baan omdat die niet tevreden is met de huidige, gaat vaak zoeken vanuit vaardigheden: wat kan ik? Een vaardigheid is een bekwaamheid, aangeleerd door herhaling en training. Nog mooier is het vaak om te gaan kijken naar jouw kwaliteiten en van daaruit te gaan zoeken, dus kijken: wat geeft me energie en van daaruit kijken naar banen die bij je passen!

Ervaar het zelf:
Een oefening, als je wilt, om te ervaren hoe het voelt om te werken vanuit je kwaliteiten:
1) Denk eens na over een aspect in je gezinsleven, hobby of werk dat je leuk vindt en waar je goed in bent. Als voorbeeld kun je denken aan: zorgen voor anderen (zorgzaamheid), knutselen (creativiteit), een leuk nieuw project in je eentje van A tot Z oppakken op je werk (zelfstandigheid), etc.
2) Terwijl je daaraan denkt, stel je jezelf een 12 maanden-doel om je prestatie in dit gebied nog verder te ontwikkelen.

Veel mensen ervaren na het doen van deze oefening: enthousiasme, zin om te beginnen, energie. En juist dàt zijn elementen die nu net heel typisch zijn voor kwaliteiten.

Wil je van een gevoel van “moeten” naar willen? Focus dan eens op je kwaliteiten!
Hoe kun jij jouw kwaliteiten nog meer benutten en inzetten in jouw leven?
Een actueel thema wat hierop aansluit: hoe ga je om met de studie- en/of beroepskeuze van eventuele kinderen? Voor veel voltijd-opleidingen is de aanmelddeadline 1 mei 2015. Wanneer je je kinderen adviseert, ga je dan uit van jouw gemis aan kwaliteiten of ga je uit van de unieke kwaliteiten van jouw kind? Ga je uit van jouw ervaringen of wellicht tekortkomingen van vroeger: bijv. had ik maar wat meer doorzettingsvermogen gehad en een universitaire studie opgepakt, of ik was zo perfectionistisch, had ik vroeger maar meer genoten van de studententijd. Of kijk je naar de unieke set aan kwaliteiten van jouw kind? Wat hij of zij zèlf wil?

Tekst: Miranda Custers-Salmans