Vol energie het najaar in?

Vol energie het najaar in?!

Energie
Hoe kun je ervoor zorgen dat je vol energie de donkere winterdagen doorkomt?
Net als bedrijven hebben mensen te maken met Winsten (energiebrengers) en Verliezen (energieverlies). Is de Opbrengst hoger dan de Investering dan ontstaat Winst en andersom. Dit geldt ook zo voor de mens. Om je “Eigen Vermogen” op peil te houden is het belangrijk dat je investeert in die items die je energie opleveren. Als je investeert in de foute dingen of op een verkeerde manier, dan leidt dat tot energieverlies. Langdurig energieverlies gaat ten koste van jouw “Eigen Vermogen”; uitputting en uitholling liggen op de loer.

Hoe is het gesteld met jouw energiepeil, jouw Verlies en Winst, jouw Balans?
Diverse items vragen jouw aandacht in het leven. Hoeveel tijd in doen en denken steek jij in ieder item afzonderlijk? Je kunt bv. bij het item kinderen denken: “Ik wil graag een perfecte ouder zijn: ik besteed veel tijd aan mijn kinderen!” of bij het item sport: “Ik zou eigenlijk moeten gaan sporten en dat denk ik iedere dag wel een paar keer….”. Met andere woorden: hoe ziet de Investeringskant eruit op jouw Balans?
Naast investeringen heb je te maken met opbrengsten. Hoe ziet de Opbrengst eruit op jouw Balans? Wat brengen de verschillende items jou aan energie? Je kunt bv. bij het item uiterlijk denken: “Ik word er heel blij van als ik er goed verzorgd uit zie, dat geeft me heel veel energie” of bij het item sport: “Ik sport feitelijk maar heel weinig, wat ik jammer vind; dus op dit moment geeft sport me maar weinig energie, gewoon omdat ik er maar niet aan toe kom”.

Als je de diverse items die aandacht vragen in jouw leven op een rijtje zet, wat zijn dan jouw energiebrengers en wat zijn de energievreters? Ben je de pot met jouw “Eigen Vermogen” aan het opmaken of ben je deze aan het vullen?
Hoe een Winst of Verlies voor jou voelt, is afhankelijk van de energie die je al in je hebt. Ben je een multimiljonair aan energie; dus is je pot van Eigen Vermogen meer dan goed gevuld, dan kun je best even tijdelijk verlies draaien. Is de bodem van je pot in zicht, dan kan het kleinste verlies al een grote aanslag betekenen.

Wat kun je nu zelf doen om energiewinst te boeken en jouw “Eigen Vermogen” te vergroten?

  • Door haalbare doelen te stellen, na te streven en te bereiken die passen bij dat wat jíj belangrijk vindt in het leven.
  • Zorgen voor een brede basis, een stevig fundament waarop je leven steunt (gezin, hobby’s, werk, verenigingen, etc.) en een solide netwerk aan sociale contacten (familie, buren, collega’s, etc.). Een brede basis is opgebouwd uit verschillende stevige pilaren (géén 20 luciferhoutjes).
  • Doe meer gelijksoortige dingen waar je energie van krijgt (bv. “ik krijg energie van hardlopen, laat ik ook eens gaan wandelen; heerlijk buiten zijn”).
  • Kijk eens terug naar dingen die je vroeger deed, waar je veel energie van kreeg en waar je nu niet meer aan toe lijkt te komen.
  • Wat zijn jouw energievreters? Op welke andere manieren kun je met dit item bezig zijn? Hier kun je ook kijken naar een verschuiving van ‘denken’ naar ‘doen”. Denken en vooral piekeren kost véél meer energie dan gewoon simpelweg dingen te gaan doen (bv. van “ik zou eigenlijk moeten gaan sporten” naar “ik ga het gewoon doen!”).
  • Je kunt ook dingen gewoon niet meer doen, van moeten …..naar willen.
  • Ga nieuwe dingen doen, dingen die bij je passen en zoek mensen om je heen die bij je horen!

Waardes, wat vind jij nu belangrijk?
Wat maakt nu dat de ene persoon een bepaalde situatie als energiegevend ervaart, terwijl de andere persoon diezelfde situatie als energievretend bestempeld? Los van de energie, een laagje dieper, heeft dit alles te maken met dat wat mensen belangrijk vinden, hun persoonlijke waarden (harmonie, creativiteit, vrijheid, respect, etc. ).

Als voorbeeld Anouk en Peter die op vakantie gaan en het weer valt tegen op de camping. Anouk wil na 2 dagen in de stromende regen alweer naar huis: dit trekt ze niet langer! Peter heeft de tijd van zijn leven en verbaast zich erover dat Anouk naar huis wil. Aan de hand van hun eigen waarden interpreteren Anouk en Peter hun campingervaring. Dit kost Anouk energie; een belangrijk waarde voor haar is comfort. Peter geniet: zijn waarden avontuur en uitdaging zijn voor hem meer dan vertegenwoordigd tijdens deze vakantie.

Welke invloed hebben waardes nog meer op jouw energie? Een ander voorbeeld:  in situaties of in contact met mensen waar je je energie letterlijk voelt wegvloeien, is het vaak zo dat jouw persoonlijke waarden hier in de verdrukking komen. Als je bv. rechtvaardigheid belangrijk vindt en je hebt het idee dat je schoonmoeder haar andere schoonzoon of -dochter voortrekt, dan kan jouw waarde rechtvaardigheid onder druk komen te staan. Je ervaart mogelijk zelfs een tegengestelde waarde, bv. oneerlijkheid.

Vol energie het najaar in!
Op welk vlak lek jij energie en wat zijn jouw energiebrengers? Waar lig jij ’s nachts wakker van?
Welke waarden zijn belangrijk voor jou en hoe worden deze waardes in jouw leven (privé en zakelijk) wel of niet vervuld? Wat maakt jouw leven waarde(n)vol?

Heb jij de Balans al opgemaakt? Succes met het in kaart brengen ervan! Dan voelt de winter wellicht wat lichter. Vol energie het najaar in!

© Psychodidact, Heijen & Slaats
Miranda Salmans @Balance Counseling en Coaching.